Menu główne
Strona główna
Informacje
Wychowawcy
LOK
Uwaga dopalacze!
Pomagają nam
Artykuły
Dane teleadresowe
Mapa
Świetlica - Miejsce dla Dziecka i Rodziny
Organizatorzy
Cele projektu
Partnerzy
Zajęcia
Zdjęcia
Klub Zielonych Przyjaciół Młochowa
Informacje
Akcje
Współpraca
Zdjęcia
Konkurs Plastyczny "Barwy Dzieciństwa"
Informacje
I edycja
II edycja
III edycja
Instytucje pomocowe
Zespół Interdyscyplinarny
Instytucje pomocowe
Przeciwdziałanie przemocy
Tęcza
Cele i zadania
Normy
Zaspokajanie potrzeb

Inne
Nasza Gmina
działy artykułów
działy newsów
rekomenduj nas
Statystyki
gości na stronie: 1

Licznik odwiedzin
(od 30.01.2012):
Na bloga liczniki
Lepiej zapobiegać....

Pięć kroków do bezpieczniejszej żywności

 

I. Utrzymuj czystość

- myj ręce przed kontaktem z żywnością podczas jej przygotowywania.

- myj ręce po wyjściu z toalety.

- myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowana żywności.

- chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.

II. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej

- oddzielaj surowo mięso, drób, owoce morza od innej żywności.

- do przygotowania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów takich jak noże i deski do krojenia.

- magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną.

III. Gotuj dokładnie

- gotuj dokładnie przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza.

- żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70 st. C.

- odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temp. Powyżej 70 st. C.

IV. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze

- nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny.

- wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce.

- nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz je w lodówce.

- nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych).

V. Używaj bezpiecznej wody i żywności

- używaj czystej, bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona  bezpieczna (doprowadź do wrzenia).

- do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność.

- myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je surowe.

- nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia.



 
Krystyna Masłowska | 30.06.2011

Gmina Nadarzyn






Karta Nadarzyniaka

Kalendarz
Listopad
Nd Pn Wt Sr Cz Pt So
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Alberta i Leopolda

Biorytm
Najczęściej czytane
Pracownicy
Wyjazdy
Informacje ogólne
Cele i zadania
Normy postępowania
Dane teleadresowe
Prawa i obowiązki...
Potrzeby, jakie p...
Mapa
LOK
Linki















© 2019 Ognisko Tęcza Nadarzyn, ul. Kościelna 2, 05-830 Nadarzyn, tel. (022) 739 73 11. Wszelkie prawa zastrzeżone.
0.011 | powered by jPORTAL 2 & UserPatch